Kørselsfradrag er en skattemæssig fordel, som du kan få, hvis du bruger din egen bil i forbindelse med dit arbejde. Fradrag beregnes ud fra antallet af kilometer, du kører i arbejdsrelaterede ture, og den gældende kilometersats. Kilometersatsen dækker både udgifter til brændstof, forsikring, vedligeholdelse og afskrivning på bilen. Kørselsfradrag kan derfor være med til at spare dig for penge, når du gør op din skat.
Hvilke udgifter kan du fratrække?
Som lønmodtager kan du fratrække en række udgifter relateret til din transport til og fra arbejde. Det gælder f.eks. udgifter til brændstof, bompenge, færgebilletter og parkeringsafgifter. Derudover kan du også fratrække udgifter til reparationer og vedligeholdelse af din bil, hvis du bruger den til arbejdsrelateret kørsel. For at få det fulde overblik over, hvilke udgifter du kan fratrække, anbefales det at læse mere på kørselsfradrag: vigtige ting at huske.
Sådan dokumenterer du dine kørselsudgifter
For at dokumentere dine kørselsudgifter til SKAT skal du føre en kørselslog. I loggen skal du notere dato, start- og slutdestination, formålet med turen samt antallet af kilometer. Du kan også tage billeder af din kilometertæller, når du starter og slutter en tur. Gem alle dine kvitteringer for brændstofudgifter, vejafgifter og parkeringsafgifter, da disse også skal dokumenteres. Hvis du bruger bilen både privat og i arbejdsøjemed, skal du huske at opdele dine kørselsudgifter i erhvervs- og privatkørsel. Kun udgifter til erhvervskørsel kan fratrækkes i dit kørselsfradrag.
Vigtige datoer at huske
Det er vigtigt at være opmærksom på følgende datoer i forbindelse med kørselsfradrag:
- 1. januar: Fradragssatsen for kørsel i egen bil ændres typisk hvert år. Sørg for at bruge den korrekte sats for det pågældende indkomstår.
- 31. december: Optæl og registrer dine kørte kilometer for at dokumentere dit fradrag. Gem alle relevante bilag.
- 1. maj: Fristen for at indberette din selvangivelse, hvor du skal oplyse om dit kørselsfradrag for det foregående indkomstår.
Undgå fælder ved kørselsfradrag
Det er vigtigt at være opmærksom på nogle fælder, når du gør brug af kørselsfradrag. Først og fremmest skal du sørge for at dokumentere alle dine kørselsfradrag med kvitteringer og kørselslog. Uden denne dokumentation risikerer du, at fradraget bliver afvist af skattemyndighederne. Derudover skal du være opmærksom på, at kørselsfradraget kun gælder for kørsel mellem hjem og arbejde, og ikke for privat kørsel. Hvis du blander privat kørsel ind i dit fradrag, kan det medføre bøde eller yderligere skattebetaling. Endelig er det vigtigt, at du ikke overvurderer dit kørselsfradrag. Beregn dit fradrag nøje, så du undgår at trække for meget fra og dermed risikerer at skulle betale ekstra skat.
Sådan beregner du dit kørselsfradrag
For at beregne dit kørselsfradrag skal du først opgøre antallet af kilometer, du har kørt i forbindelse med dit arbejde. Du kan bruge din kørebog eller andre dokumenter, som viser, hvor langt du har kørt. Dernæst skal du gange antallet af kilometer med den gældende sats for kørselsfradrag. Satsen for er 3,70 kr. per kilometer. Hvis du for eksempel har kørt 20.000 kilometer i forbindelse med dit arbejde, vil dit kørselsfradrag være 20.000 x 3,70 = 74.000 kr. Husk at gemme dine dokumenter, da de kan blive efterspurgt af Skattestyrelsen.
Særregler for pendlere
Pendlere, der har mere end 24 km mellem hjem og arbejde, kan få et forhøjet kørselsfradrag. Dette gælder, uanset om man benytter bil, cykel eller offentlig transport. Fradraget er på 2,17 kr. per km for de første 24 km og 1,08 kr. per km for resten af strækningen. Det er vigtigt at gemme alle kvitteringer og dokumentation for sine transportudgifter, så man kan dokumentere sit kørselsfradrag over for SKAT.
Kørsel i firmabil – hvad kan du fratrække?
Hvis du kører i firmabil, kan du fratrække en række udgifter i forbindelse med brugen af bilen. Dette inkluderer brændstof, service, reparationer og forsikring. Du kan også fratrække en del af dit kørselsfradrag, som afhænger af, hvor mange kilometer du kører i bilen til privat brug. Det er vigtigt at holde regnskab over de relevante udgifter, så du kan dokumentere dem, hvis SKAT beder om det. Husk, at der er begrænsninger for, hvor meget du kan fratrække, så det kan være en god idé at konsultere en regnskabskyndig for at sikre, at du udnytter dine fradragsmuligheder fuldt ud.
Sådan får du mest muligt ud af dit kørselsfradrag
For at få mest muligt ud af dit kørselsfradrag er det vigtigt, at du holder nøje regnskab over dine kørte kilometer. Opbevar dine kørselslogbøger omhyggeligt, da de danner grundlaget for dit fradrag. Sørg desuden for at medregne alle relevante udgifter som f.eks. brændstof, parkering og vejafgifter. Husk også at fratrække eventuelle udgifter, som du allerede har fået dækket af din arbejdsgiver. På den måde sikrer du, at du får det maksimale fradrag, du har ret til.
Rådgivning og hjælp til kørselsfradrag
Hvis du er usikker på, hvordan du skal beregne dit kørselsfradrag, eller har brug for hjælp til at indberette det korrekt, kan du få rådgivning hos en revisor eller benytte dig af de gratis hjælpemuligheder, som Skat stiller til rådighed. På Skats hjemmeside finder du en kørselsfradrags-kalkulator, der kan hjælpe dig med at udregne det korrekte fradrag baseret på dine kørte kilometer og udgifter. Derudover tilbyder Skat også telefonisk rådgivning, hvor du kan få hjælp til at udfylde selvangivelsen og sikre, at du får det maksimale fradrag. Uanset om du vælger at få hjælp fra en revisor eller Skat, er det vigtigt, at du dokumenterer dine kørte ture og udgifter, så du kan gøre dit kørselsfradrag op på et solidt grundlag.